Leder, welke en wat?

Gepubliceerd op 5 september 2019 11:50

Leer is een veelgebruikt, klassiek materiaal als het gaat om tassen. Echt leer leeft en dat maakt dat uw tas door de jaren heen alleen maar mooier wordt. Leder is een super mooi natuurproduct. Wat zijn er dan allemaal wel niet voor leersoorten? Welk leer is het beste te gebruiken voor tassen? In deze blog krijgt u antwoord op deze vragen. In deze blog wordt verteld over de verschillende soorten leer.

Rundleer is een wat zwaardere soort leer. Dit leer wordt dan ook met name gebruikt voor wat stoerdere producten of producten die stevig moeten zijn. Denk bijvoorbeeld aan een tas die zware spullen moet kunnen dragen. Als u een tas gebruikt voor uw computer of boeken, is het gebruiken van dun leer, niet een goed idee. 

Een ander soort leer is lamsleer. Lamsleer is in tegenstelling tot rundleer een soepele en zachte leersoort. Dit leer wordt veel gebruikt voor kleding. Het is ook geschikt leer om er kleinere tasjes van te maken, zoals op de afbeelding hiernaast. Lamsleer kan verschillen van prijs, van goedkoop tot duur. Let er wel op dat als het goedkoper is, de kwaliteit ook minder goed is en het leer er ook minder mooi uitziet.

Iets vergelijkbaars als lamsleer is kalfsleer. Ook dit soort is net zoals lamsleer zacht en soepel leer. Dit soort leer is wel wat duurder en wordt daarom vaak gebruikt voor bijvoorbeeld designer tassen. Een voorbeeld hiervan is de Classic Handbag van Chanel (voor de Chanel liefhebbers onder ons). Omdat dit leer wat duurder is dan bijvoorbeeld lamsleer, wordt het minder vaak gebruikt voor kleding.

 

Dan is er suède. Suède wordt gemaakt van de binnenkant van leer, die niet de epidermis toont. Ik hoor u nu denken: Wat? Epidermis? Wat is dat? De epidermis is de buitenste laag van de huid, de opperhuid. Doordat het gemaakt wordt van de binnenkant van leer, is het soepeler en zachter dan bijvoorbeeld rundleer.

 

Suède is weer onderverdeeld in verschillende soorten suède:

Geitsuède is een van de duurdere suède soorten. Deze is soepel en daarom wat minder geschikt voor tassen. Wél is dit leer zeer geschikt voor kleding.

Een ander soort suède is lamssuède. Qua kwaliteit is lamssuède minder mooi dan geitsuède. Om deze reden is de prijs van lamssuède ook lager.

Naast geitsuède en lamssuède is er ook rundspitsuède. Dit soort suède is mooi, echter wel een stuk zwaarder. Dit komt doordat het van een rund komt. Om deze reden wordt dit ook niet gebruikt voor kleding, wel voor tassen.

Ook wordt er vaak gebruikt gemaakt van reptielen-, krokodillen- en slangenleer. Deze leersoorten worden vooral voor kleding gebruikt en dan met name als garnering. Hiermee worden de versieringen in een kledingstuk bedoeld.

 

Tegenwoordig is vissenleer ook in trek. Dit leer is dun en erg sterk. Het vissenleer is duurder dan bijvoorbeeld het rundleer, vanwege het bewerken van het leer. Het duurt ongeveer twee tot drie weken om het leer te wassen en te kleuren. Daarnaast is het ook niet makkelijk om het leer te krijgen. Dit omdat vissen niet erg groot zijn en niet de huid van elke vis gebruikt kan worden voor een tas.

 

Dit zijn de meest voorkomende leersoorten. Wat is uw favoriet?

 


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.